Descripció de la proposta

Xisqueta és la marca que representa el projecte de dinamització local que realitzem al Pirineu Català des de l’associació Obrador Xisqueta.

Treballem la recuperació de l’ofici artesà a través de la posada en valor de la llana d’ovella de raça Xisqueta i Merino de la península.

Per això donem suport als pastors i les pastores que protegeixen aquesta raça i hem creat un col·lectiu d’artesanes que transformen la seva llana. La nostra missió es centra en mantenir vius els sabers ancestrals i adaptar-los a la nostra contemporaneïtat, tot això sota la direcció de la dissenyadora Marina Mercieux. El disseny revifa tècniques d’artesania i explora el potencial de la llana.

Els tallers que es proposen pels centres educatius són:

-De l’ovella al teixit (cicles infantil i primària)

Es tracta d’una activitat destinada a tots els cursos escolars per tal de donar a conèixer el procés de la llana, des de l’ovella fins que arriba a nosaltres en forma de teixit, amb l’elaboració d’una peça de feltre per cada un dels alumnes. S’expliquen les races ovines, la seva adaptació al medi, la figura del pastor i finalment tot el procés tradicional de la llana, la xollada, el rentat, el cardat, el filat,… fins a treballar amb el teixit mitjançant la tècnica del feltre, del tapís, teixint amb agulles o bé amb el propis dits. La tècnica es concretarà amb cada centre escolar en funció del seu interès.!

Observacions: També oferim la possibilitat a les escoles d’adaptar aquestes activitats a les seves exigències, tenint en compte les limitacions que es recullen sota cada proposta. Igualment podem treballar activitats específiques (elaboració de peces concretes, ninots, peces de Nadal) i més dirigides pel mateix centre d’ensenyament.

-Pagesia, ramats i paisatge (cicles in

Es tracta d’una activitat que pretén mostrar què i qui hi ha al darrere del paisatge que els alumnes poden veure a l’àmbit rural cada dia. Animals, flora, persones, activitats tradicionals,… Apropar els nens al paisatge ramader per tal de conèixer les espècies animals i vegetals que hi habiten; donar a conèixer les infraestructures ramaderes, les seves característiques i la importància de conservar-les i gestionarles com a valors socials i culturals; sensibilitzar els visitants i habitants de la zona de la importància de mantenir els valors naturals i socials que han caracteritzat el paisatge ramader durant molts anys

Observacions: L’activitat que realitzen a infantil i a cicle inicial utilitza com a fil conductor un conte d’una ovella que explica la seva relació amb el ramat, la muntanya i el temps, l’activitat acaba vestint el protagonista amb llana xisqueta. L’activitat per als més grans es basa en el coneixement del paisatge ramader a través d’una lona-mural, en la qual hi ha representades les espècies animals i vegetals, les activitats tradicionals, i les activitats ramaderes que es duen a terme en cada època de l’any. L’activitat acabarà amb l’elaboració d’una peça de feltre per cada un dels alumnes.

Detalls de la proposta:

  • Format de la proposta: Projecte
  • Destinataris principals: Infants de 0 a 6 anys, Infants de 7 a 12 anys
  • Durada de l’activitat:
    Durant el curs escolar
  • Lloc on realitzar l’activitat:
  • Requisits de la proposta:
  • Cost: No gratuïta –

Sobre el promotor/a:

Altres observacions: