Si organitzes una activitat i no apareix al llistat posa’t en contacte amb nosaltres!
Consultoris de salut:
Farmàcies:
Si voleu fer una activitat de lleure, com ara uns Campaments o acampades, Camps de treball, Casals d’estiu i de vacances, Casals esportius, Colònies, Estades o campus esportius, Rutes, Rutes esportives, informeu-vos sobre com organitzar-la i notificar-la d’acord amb la normativa vigent sobre activitats en el web de la Direcció General de Joventut.
Consulteu aspectes clau del decret 267/2016 en aquests resums visuals:
Terrenys d’acampada on es fan activitats d’Educació en el Lleure
Si esteu planejant realitzar alguna activitat d’educació en el lleure amb menors d’edat a qualsevol país de la Unió Europea i us cal informació general sobre joventut, us facilitem un enllaç amb l’European Youth Information and Counselling Agency:
Descarregueu el fulletó informatiu comarcal en pdf
Sobre la comunicació de l’activitat a l’Ajuntament prevista al decret 267/2016
Sobre les acampades:
Normatives específiques i/o municipals:
Sobre la conservació del medi i el tractament d’aigües brutes:
Sobre els terrenys d’acampada:
No existeix (de moment) un registre oficial de terrenys d’acampada a la comarca. Tanmateix algunes entitats de gestió i/o propietaris en fan difusió pública. Us llistem tot seguit els terrenys que ens consten. El fet de llistar aquests terrenys no implica que es garanteixi el compliment dels articles 7.1 i 7.2 del Decret 267/2016, doncs aquesta és una responsabilitat dels propietaris, de les entitats de gestió i dels Ajuntaments respectius.
Entitats de gestió que ens consta que operen al Pallars Sobirà:
Recordem que a la majoria de pobles de les valls del Pallars Sobirà s’ha implantat el sistema de recollida de residus “porta a porta” i això vol dir que ja no hi ha contenidors.
Calendari setmanal de recollida:
Mapa de punts de contenidors d’emergència:
Fracció orgànica: S’entén com a fracció orgànica les restes vegetals, restes de menjar, paper de cuina, etc. Aquesta fracció sempre ha d’anar en bosses compostables. Aquestes bosses les ha de subministrar el propietari del terreny d’acampada.
Àrea de contenidors: Cal tenir en compte que la zona de contenidors esta dimensionada per una població concreta. A les èpoques d’estiu, degut al turisme, campaments, etc.. augmenta molt la població i els contenidors poden quedar desbordats.
Des del servei de recollida incrementem la dotació de contenidors i la freqüència de recollida però cal avisar al servei si els contenidors estan plens. El telèfon del servei de recollida és el 973 620 310 / 666 408 002
Tancament del campament: Un cop s’acaba el campament, i es deixa net el terreny d’acampada, s’hauran de triar els residus que se’n hagin generat. Els residus tals com tendals, plàstics, roba, bidons, ferralla, fustes, olis de cuinar, …. que no són propis de cap de les fraccions típicament municipals (paper, envasos, vidre, resta i orgànica) s’hauran de portar a alguna de les dues deixalleries de la comarca ubicades a Sort i a Esterri d’Àneu.
L’Anem preparats, que publica la Direcció General de Joventut, ofereix una sèrie de consells i recomanacions, especialment en matèria de prevenció i salut, amb l’objectiu de garantir que les activitats d’educació en el lleure tinguin un bon nivell qualitatiu i es facin en condicions de seguretat i integritat física per als participants, i que es respecti el medi natural que les acull.
Per a més info Ves a la guia web
Altres Informacions i consells a tenir en compte:
Consulta el web de la DGJ sobre normatives, tràmits i altres informacions d’interès sobre les Instal·lacions Juvenils.
Aquesta tardor 2019 farem un curs de monitor/a de Lleure! Inscriu-te ara!
Consulta informació general de DGJ sobre la formació en Lleure educatiu al seu web
Altres informacions i normatives a tenir en compte:
TERRENYS D’ACAMPADA ON ES FAN ACTIVITATS D’EDUCACIÓ EN EL LLEURE
— CONSULTEU MESURES GENERALS PER COVID19 DE DGJ (GENCAT) — Disponible també al web informatiu comarcal
Els terrenys d’acampada, només poden ser destinats a grups organitzats que formin part d’una associació legalment reconeguda i quan l’acampada tingui una finalitat educativa, esportiva o d’utilitat social, no són instal·lacions legalitzades com ho són els campaments juvenils, i el seu marc normatiu es circumscriu (de moment) al decret 267/2016 que regula les activitats de lleure amb menors i a les normatives municipals que hi pugui haver. Consulteu la informació de DGJ al respecte al seu web.
L’article setè del decret 267/2016 diu al respecte:
Les acampades juvenils que es realitzin fora d’una instal·lació o lloc d’acampada degudament autoritzada per organisme competent, han de:
A més a més la DGJ des d’aquest 2018 exigeix també el compliment de criteris sobre requisits tècnics i normativa general d’ús.
Criteris de la Direcció General de Joventut sobre els requisits tècnics que han de complir els terrenys d’acampada on es desenvolupen activitats d’educació en el lleure. Aquests criteris s’adrecen i els han de complir els titulars i entitats gestores de terrenys d’acampada.
Les persones titulars i/o les entitats gestores dels terrenys d’acampada on es fan activitats d’educació en el lleure tenen l’obligació de lliurar als grups usuaris un exemplar d’unes normes d’us que han de contemplar, com a mínim, les normes fixades en aquest document. De tota manera, però, els grups usuaris han de complir amb les normes que conté aquest document encara que el titular o gestor del terreny d’acampada no els l’hagi lliurat.
L’ús d’aquests terrenys per a l’acampada d’activitats de lleure regulades pel Decret 267/2016 està subjecte en primer lloc a la voluntat de la persona propietària, que ha de signar un permís a l’entitat que realitzarà l’activitat, a la normativa municipal corresponent i al propi Decret 267/2016 així com a la resta de normatives que li puguin ser d’aplicació, i sovint als requisits que estableixin sota el seu criteri i responsabilitat les entitats de gestió que els ofereixen, com Campaments.cat i Acampada.org.
Ens consta que hi ha o hi ha hagut (sense perjudici que n’hi pugui haver d’altres) normatives municipals que regulen també l’acampada als ajuntament d’Alins, a l’Alt Àneu i algún acord a l’Ajuntament de La Guingueta d’Àneu.
Sobre els terrenys ubicats en Zones protegides:
Per aquells terrenys ubicats dins dels límits del Parc Natural – PNAP (en verd al mapa) cal demanar autorització expressa.
L’acampada lliure al Parc Nacional d’Aigüestortes està prohibida segons la seva normativa, per més informació consulteu amb el Parc Nacional (973 624 036).
Els terrenys ubicats en zones protegides de reserva de caça i similars hauràn de notificar-ho a l’òrgan competent i/o als Agents rurals, per prevenir possibles accidents o incompatibilitat temporal d’activitats.
Taxes i altres obligacions
Els terrenys d’acampada generen residus i són una activitat més regulada per la taxa d’escombraries comarcal. Poseu en contacte amb el servei de Medi Ambient del Consell Comarcal per conèixer més sobre aquesta qüestió i per donar d’alta o baixa la vostra activitat.
Sobre la recollida de residus
El servei de Medi Ambient del Consell Comarcal ofereix als titulars / propietaris/es de terrenys d’acampada la possibilitat d’entregar a l’inici de temporada uns contenidors portàtils de mitja capacitat per a facilitar el transport de residus dels grups d’activitats de lleure a la zona de contenidors més propera. També s’ofereix en alguns casos la possibilitat (en forma d’experiència pilot) de fer la recollida porta a porta en alguns terrenys (segons ubicació). Poseu-vos en contacte amb el servei de Medi Ambient per aquesta o altres qüestions relacionades al Telèfon 609 028 572 / correu electrònic.
Sobre la conservació del medi i el tractament d’aigües brutes:
Consulta el mapa online / consulta registres online
No saps quin és el teu usuari i mot clau?
Posa’t en contacte amb l’Oficina Jove del Pallars Sobirà o la DGJ.
A data 25/06/2020 consten aquestes activitats notificades al Pallars Sobirà per municipi:
En cas d’emergències (diferents del Covid19) cal seguir els protocols establerts municipals i comarcals.
En cas d’incidències es pot contactar (per aquest ordre) amb:
1) Accedir a la BBDD (http://dps.gencat.cat/jov_notis_web/AppJava/pagelogin.do) amb usuari i mot clau de cada ajuntament (si no el recordeu contacteu amb l’Oficina Jove):
2) Aleshores es pot fer una cerca pels criteris que es vulgui (data, tipus d’activitats, municipi, etc):
3) Resultat d’aquesta cerca es poden consultar els registres d’activitats notificades a DGJ en pantalla i podem o bé consultar la notificació sencera i amb detall clicant damunt el número de registre o bé exportar llistats en format XLS (llistat complet amb totes les dades o llistat només de telèfons de contacte per activitat):
Si cliquem al registre, al peu hi trobem opcions per imprimir la notificació original per exemple:
Sort: dilluns a divendres de 10 a 14h i dilluns de 16 a 18h
Esterri: dimecres de 10 a 14h i de 16 a 19h